Trainingen digitale toegankelijkheid

Van bootcamp tot deep-dive en van redacteur tot ontwikkelaar, ik leer je graag meer over digitale toegankelijkheid!

Toegankelijk Online voorziet in verschillende trainingen op het gebied van digitale toegankelijkheid. Met deze trainingen leer je hoe je toegankelijke websites bouwt, zodat ze voor iedereen bruikbaar zijn en hoe je zelf aan de slag kan gaan met testen tijdens het ontwikkelproces.

Op deze pagina vind je de volgende trainingen:

Binnen het aanbod van trainingen leren jullie hoe je digitale toegankelijkheid een stevige plek in je organisatie geeft.

 • Wil je leren hoe je websites maakt die voor iedereen toegankelijk zijn?
 • Is je werkgever of opdrachtgever een overheidsinstelling en zijn er wettelijke verplichtingen waar je aan moet voldoen, maar weet je niet precies welke?
 • Jullie zijn je aan het voorbereiden om straks aan de Europese Toegankelijkheidswet te voldoen en zijn benieuwd wat daar allemaal voor nodig is?
 • Publiceren jullie veel digitale documenten en moeten deze toegankelijk zijn?

Kortom, hebben jullie behoefte aan een training rond digitale toegankelijkheid? Dan ben je bij Toegankelijk Online aan het juiste adres! 

De trainingen worden altijd toegespitst op jullie situatie. Op die manier kunnen jullie gelijk praktisch aan de slag.

Trainingen kunnen zowel digitaal als op locatie gegeven worden, afhankelijk van jullie voorkeur en binnen de geldende maatregelen rond covid-19.

Introductie Digitale Toegankelijkheid

De naam zegt het al. De training Introductie Digitale Toegankelijkheid is een training waarbij in korte tijd een stevige kennislaag binnen je organisatie gelegd wordt rondom digitale toegankelijkheid.

Waar de bewustwordingssessies vooral bedoeld zijn om een brede groep meer inzicht te geven in wat digitale toegankelijkheid inhoudt, gaat deze training een stap verder.

Door dieper in te gaan op de WCAG-richtlijnen en concepten als Inclusive Design (Inclusief Vormgeven) worden jullie vaardigheden om websites en andere webcontent te ontwikkelen die voor iedereen bruikbaar zijn, vergroot. 

We kijken naar wat een website toegankelijk maakt en hoe je dat doel kunt bereiken. Ook nemen we de inhoud onder de sloep, hoe maak je nu begrijpelijke content?

Hoe ga je als organisatie om met nieuwe producten die je aanschaft? Waar moet je naar vragen en hoe controleer je dat? En hoe houdt je, als je straks een toegankelijke website hebt, deze dan toegankelijk? 

Deze training is te combineren met elementen uit de bewustwordingssessies. Zo kan er iemand uit de doelgroep aanschuiven voor een live demonstratie en het beantwoorden van vragen.

We behandelen onder anderen:

 • Wet- en regelgeving digitale toegankelijkheid
 • Inclusive design en andere concepten
 • Toegankelijkheid in je organisatie
 • WCAG-richtlijnen
 • Inkoop van toegankelijke producten

Informatie

 • Duur: 1 dag
 • Niveau: Introductie
 • Doelgroep: algemeen, organisatie breed (redactie, inkoop, management, designers, ontwikkelaars).
 • Kosten: op aanvraag

Toegankelijke basis leggen?

Wil je in je organisatie een goede basis leggen over digitale toegankelijkheid? Maak dan snel een afspraak!

Technische training digitale toegankelijkheid

Je wilt als team voorzien zijn van de juiste technische kennis toegankelijkheid meteen vanaf de basis in te bouwen? Dan is deze technische training voor jullie!

We beginnen bij een stukje basis over wat digitale toegankelijkheid inhoudt. Daarna kijken we wat je op technisch vlak allemaal kunt doen om ervoor te zorgen dat de code die je schrijft voor iedereen goed werkt. 

Ook leren jullie een tips en technieken om je product tijdens het ontwikkelen al te kunnen testen. Zo kun je er zeker van zijn dat wat je bouwt daadwerkelijk goed bruikbaar is in verschillende situaties. We bekijken de grootste struikelblokken en je leert de basis van werken met voorlees software.

We behandelen onder anderen:

 • Wat en waarom van digitale toegankelijkheid (accessibility).
 • Wet- en regelgeving rondom digitale toegankelijkheid.
 • WCAG 2.1 richtlijnen (in detail)
 • Semantische HTML
 • WAI-ARIA
 • Testen op digitale toegankelijkheid (basis)

Ik bespreek graag de mogelijkheden met je om je team naar een hoger niveau te tillen. Neem contact op en voor je het weet bouwen jullie toegankelijkheid vanaf het begin in!

Informatie

 • Duur: 3 dagen / 6 dagdelen (in overleg)
 • Niveau: Technisch
 • Doelgroep: Ontwikkelaars (developers), designers, scrum teams, webmasters, product owner.
 • Kosten: op aanvraag

Technische kennis vergroten?

Wil je jullie technische kennis vergroten en alles te weten komen over de WCAG, WAI-ARIA, het schrijven van toegankelijke code en leren testen tijdens de development cycle?

Training testen op digitale toegankelijkheid

Je wilt graag zelf de eerste fouten al leren herkennen en kunnen aangeven wat een goede oplossingsrichting is? Deze praktische training, gericht op het zelfstandig leren testen van veel voorkomende toegankelijkheidsproblemen, geeft je daarin een goede start! 

Na deze training weet je hoe je een website op de belangrijkste punten kunt beoordelen en toegankelijk kunt houden door de jaren heen. Met veel tips, tools en informatie leer je problemen te herkennen en ze aan te pakken of voortaan te voorkomen.

Na een introductie gaan jullie, onder begeleiding, zelf op onderzoek uit. We testen voor jullie belangrijke websites en jullie leren hoe je je bevindingen op een goede manier documenteert. Zo is er na de training een duidelijke lijst waarmee jullie praktisch aan de slag kunnen gaan.

Informatie

Voor deze training is een basiskennis van digitale toegankelijkheid nodig om problemen te herkennen.

 • Duur: 2 dagen / 4 dagdelen (in overleg)
 • Niveau: Technisch
 • Doelgroep: Ontwikkelaar (developer), redacteur, webmaster, applicatiebeheerder, accessibility officer, tester (QA)
 • Kosten: op aanvraag

Zelf leren testen?

Je wilt zelf leren hoe je op hoofdlijnen je websites kunt beoordelen binnen je organisatie? Dan is deze training ideaal voor jou!

incompany / maatwerk

Wil je al je ontwikkelaars bijscholen op het gebied van accessibility of zelf leren hoe je in detail websites moet onderzoeken? Dan is een maatwerk of incompany training een slimme en voordelige keuze. Van een training tot een compleet opleidingstraject, we vinden samen het traject dat bij jullie vraag past. 

In overleg stellen we een eigen programma samen, compleet ingericht op jullie specifieke wensen en behoeften. Door te werken met jullie eigen website(s) kan het geleerde gelijk worden toegepast. Zo halen we samen maximaal rendement uit de investering.

Incompany of maatwerk nodig?

Neem contact op voor een scherpe offerte op een maatwerktraject of incompany training! We komen samen tot een perfect passend resultaat.